Komnuhitdod

Kom nu hit, död


6B1.mp3 = Kom nu hit, död
Jorma Hynninen, baritoni; Göteborgs Symfoniker, Jorma Panula, joht.

Sibeliuksen luomisvoima ei ehtynyt Tapiolan, Myrskyn ja muiden 1920-luvun loppupuolen merkkiteosten jälkeen. Sibeliuksen viimeiseksi sovitustyöksi jäi toukokuussa 1957 tehty laulun Kom nu hit, död! (1909) alkuperäisen kitarasäestyksen orkestrointi. Hän sovitti laulun jousille ja harpulle.

Sibeliusta vaivasi voimistuva käsien vapina, josta on merkkejä käsialassa 1910-luvulta lähtien ja joka 1930-luvun puolenvälin jälkeen pakotti säveltäjän käyttämään musteen sijaan lyijy- ja värikyniä. Se, että nuottien kirjoittaminen kävi Sibeliukselle lopulta täysin mahdottomaksi, käy riipaisevasti ilmi Kom nu hit, död! (Tule tänne, kuolema!) -laulun orkesteriversion luonnoksesta, jota hän yritti hahmotella vielä kuolinvuotenaan.

Iäkäs säveltäjä ei kyennyt enää itse kirjoittamaan nuotteja puhtaaksi, joten hänen vävynsä, kapellimestari Jussi Jalas toimi kirjurina. Yksi sivu Sibeliuksen omakätistä nuottikirjoitusta laulun orkesteriluonnokseen vuodelta 1957 on säilynyt. Kom nu hit, död! esitettiin 14. kesäkuuta 1957 Helsingin Sibelius-viikolla.