Rituaalimusiikkia

Rituaalimusiikki


5A1.mp3 = 1. osa: Avaushymni (1927) | 5A2.mp3 = 1. osa: Avaushymni (1948) | 5A3.mp3 = 9. osa: Ylistyshymni (1948)
Hannu Jurmu, tenori; Ylioppilaskunnan laulajat, Matti Hyökki, joht.; Harri Viitanen, urut

Vuonna 1922 amerikansuomalaiset vapaamuurarit perustivat Suomi Looši No. 1:n, jonka jäseneksi Sibelius heti otettiin. Musiikki oli vapaamuurarien tilaisuuksissa aina tärkeällä sijalla, ja alkuaikoina Sibelius soitti satunnaisesti tilaisuuksissa urkuja.

Sibeliuksen op. 113 on vapaamuurarien rituaalimusiikiksi sävelletty kokonaisuus, johon syntyi yhteensä 12 osaa. Ensimmäiset kahdeksan osaa ensiesitettiin 1927 ja viimeiset osat valmistuivat 1946, joskin Sibelius teki pieniä muutoksia koko Rituaalimusiikkiin painatusta varten vielä 1948.

Ensimmäisten kahdeksan osan alkuperäiseen kokonaisuuteen lisättiin myöhemmin Sibeliuksen virsi Suur’ olet, Herra, joka sisältyi jo ensimmäiseen painokseen. Se lienee osista tunnetuimpia, sillä siitä on sovitus myös seka- ja mieskuorolle.

Sibelius oli sitä mieltä, ettei Finlandia-hymni ollut tarkoitettu laulettavaksi, mutta koska se oli jo levinnyt maailmalle ja saanut useita sanoituksia, Sibelius hyväksyi loošiveli Wäinö Solan tekstin ja niin hymni liitettiin osaksi Rituaalimusiikkia 1938.

Muilta osin Sibelius käytti muun muassa Johann Wolfgang von Goethen, Viktor Rydbergin, Samuli Sarion ja Pao Chaon tekstejä. Sibeliuksen ilmeisesti viimeisiksi sävellystöiksi jäivät 1946 sävelletyt Rituaalimusiikin osat Veljesvirsi ja Ylistyshymni.


Rakkaalle Ainolle


5A4.mp3 = Rakkaalle Ainolle (Adagio) (04:39)
Folke Gräsbäck, piano; Peter Lönnqvist, piano

Sibelius sävelsi nelikätisen pianokappaleen Rakkaalle Ainolle puolisonsa 60-vuotispäiväksi 1931 – tämä teos säilytettiin kuitenkin vain perhepiirissä.