Seitsemäs sinfonia

7. Sinfonia


4A1.mp3 = Lopetus, säveltäjän hylkäämä ensimmäinen versio (näyte) | 4A2.mp3 = Lopetus, säveltäjän hylkäämä toinen versio (näyte) | 4A3.mp3 = Lopetus, lopullinen versio (näyte)
Sinfonia Lahti, Jaakko Kuusisto, joht.; Sinfonia Lahti, Osmo Vänskä, joht.

Sibelius työskenteli 6. ja 7. sinfonian parissa pitkään ja intensiivisesti. Sibelius mainitsee teokset päiväkirjassaan jo 1917, kun viidennenkin sinfonian muokkaus oli vielä kesken. Kuudes sinfonia kantaesitettiin lopulta Helsingissä 1923 ja seitsemäs sinfonia Tukholmassa 1924.

Päiväkirjamerkintöjen perusteella etenkin seitsemännen sinfonian viimeistelyvaihe oli kuumeisen kiireinen ja alkoholin sävyttämä – kieltolakia elävässä Suomessa. Moni seikka seitsemännessä sinfoniassa oli aiheuttanut säveltäjälle päänvaivaa.

Teoksen omintakeinen yksiosainen muoto ei ollut alun alkaen mikään itsestäänselvyys, vaan suunnitteluvaiheessa siinä oli kolme tai neljäkin osaa.  Sibelius epäröi myös teosotsikon kanssa. Sibelius kokeili teokselle useita erilaisia lopetuksia ja epäröi myös teoksen otsikon kanssa. Teoksen valmistuttua hän nimitti sitä päiväkirjassaan nimellä Fantasia sinfonica I. Lopulta nimeksi tuli kuitenkin Symphonie Nr. 7 in einem Satz ("yksiosainen").