Lemminkäinen

Lemminkäinen

Lemminkäinen Tuonelassa


2A1.mp3 = Ensimmäinen versio (näyte alusta)
Sinfonia Lahti, Osmo Vänskä, joht.

Sibelius innostui Kalevalasta 1890 Wienissä, josta hän kirjoitti Ainolle: "Minä luen Kalevalaa ahkerasti… Minusta Kalevala on ihan moderni. Se on minun mielestäni musiikkia kaikki, teema ja muunnelmia."

Lemminkäisen sävellysprosessista on säilynyt vähän dokumentteja. 1893 Sibelius suunnitteli oopperaa Veneen luominen, mutta suunnitelman kariuduttua hän käytti siihen säveltämäänsä musiikkia Lemminkäiseen – oopperan alkusoitosta tuli osa Tuonelan joutsen.

Lemminkäisen ensimmäinen neliosainen versio kantaesitettiin 1896 Sibeliuksen johtamana. Yleisö oli uudesta teoksesta innoissaan ja myös sanomalehtien arviot olivat ylistäviä. Sibelius uudisti Lemminkäisen seuraavana vuonna. Melodiset aiheet säilyivät ennallaan, mutta hän kevensi orkestrointia ja lyhensi teoksen osia. Konsertin jälkeen useimmat kriitikot olivat jälleen yleisön tapaan innoissaan – lukuun ottamatta Nya Pressenin Karl Flodinia.

Lemminkäinen oli tarkoitus esittää vielä uudelleen, mutta Sibelius veti osat Lemminkäinen ja saaren neidot sekä Lemminkäinen Tuonelassa pois julkisuudesta, jonne ne palasivat lähes 40 vuoden kuluttua. Julkisuuteen jääneet osat Tuonelan joutsen ja Lemminkäinen palaa kotitienoille sen sijaan jäivät pysyvästi konserttiohjelmistoon ja ne julkaistiin 1901. Julkaisemista varten Sibelius vielä muokkasi osia, jolloin erityisesti Lemminkäinen palaa kotitienoille lyheni huomattavasti.