Korppoo-trio

Korppoo-trio

D-duuri -pianotrio ("Korppoo-trio")


1A1.mp3 = 1. osa: Allegro moderato (näyte alusta) | 1A2.mp3 =  2. osa: Fantasia (näyte alusta)
Jaakko Kuusisto, viulu; Marko Ylönen, sello; Folke Gräsbeck, piano

Kesällä 1887 saapuivat 21- ja 18-vuotiaat veljekset Janne ja Christian Sibelius, äiti Maria sekä setä Pehr Sibelius Turun saaristoon. Myöhemmin seuraan liittyi 23-vuotias sisar Linda. He asettuivat asumaan Korppoon kartanon maille. Pehrillä oli mukana taffelipiano, Jannella viulu ja Christianilla sello. Kartanon emäntä Ina Wilenius oli taitava pianisti, ja hänen tai sisarensa Lindan kanssa Sibeliuksen veljekset soittivat kamarimusiikkia kartanon salissa.

Janne oli jo Hämeenlinnan aikoina säveltänyt kamarimusiikkikappaleita, ja opiskeluvuosina teoksia syntyi yhä enemmän. Keväällä 1887 hän oli alkanut opiskella sävellystä Martin Wegeliuksen johdolla Helsingin Musiikkiopistossa.

Korppoossa hänelle tarjoutui tilaisuus säveltää teoksia välitöntä käyttöä varten ja säveltää ilman opetuksen kahleita. Kartanon salissa ohjelmistoon kuului klassisten kamarimusiikkiteosten lisäksi Jean Sibeliuksen uusia sävellyksiä. Laajin kesän 1887 aikana syntyneistä sävellyksistä on D-duuri-pianotrio, niin kutsuttu Korppoo-trio. Sitä ei esitetty julkisesti hänen elinaikanaan. Trion käsikirjoituksen olinpaikka oli tuntematon ja Sibelius luuli sen kadonneen. Kun Sibeliuksen perilliset 1982 lahjoittivat sävellyskäsikirjoituksia Ainolasta Kansalliskirjastoon, Korppoo-trion käsikirjoitus oli niiden mukana.